Hoppa till sidans innehåll

Säkerhet i stallen


Hästar är underbara djur som är till stor glädje för många människor, i alla åldrar. Oavsett vad man använder hästen till är rätt hantering mycket viktig, såväl för hästens som för ryttaren säkerhet.

Ryttarens utrustning

När man börjar rida är en godkänd ridhjälm och rejäla skor det viktigaste. Hjälm kan man låna på ridskolan i början och bra skor är stövlar eller kängor som sitter stadigt och har en ordentlig klack. Klacken kan hindra att man fastnar med foten i stigbygeln.

Vi rekommenderar även stålhätta på skorna. Sandaler, gymnastikskor och träskor är inga skor man ska använda i stallet. Det gäller både ryttare och deras föräldrar!

Hjälm och säkerhetsväst

Hjälmen ska vara CE-märkt. Använd alltid hakbandet knäppt. Byt ut hjälmen om den fått en ordentlig smäll eftersom den då kanske inte ger ett tillräckligt skydd. Även säkerhetsvästen ska vara CE-märkt, kännas bekväm och ha rätt storlek. För det bästa skyddet skall västen sitta åt ordentligt, enbart med t-shirt eller tunn skjorta under. Mer kläder kan göra att västen glider. Köp aldrig hjälm eller säkerhetsväst att växa i!

Klädsel

När du rider ska du använda kroppsnära klädsel och undvika bylsiga jackor och halsdukar. Även under sommaren när det är varmt ska dina axlar vara täckta, rid inte enbart i linne, detta för att skydda huden om du ramlar av. Jackor och långärmade tröjor får inte vara försedda med huva. Ta aldrig på eller av dig kläder när du sitter till häst. Hästen kan lätt bli skrämd. Långt hår ska alltid vara uppsatt så att det inte är i vägen och skymmer sikten.

Tuggummi

Sitter du till häst ska du inte tugga tuggummi. Det kan fastna i halsen och du får svårt att andas och kan kvävas.

I stallet

Tänk på att stallet är hästarnas hem, därför ska det vara lugn och ro när hästarna står inne. Respektera hästarnas fritid. Tala till hästen innan du går in så att den inte blir rädd. I stallgångarna finns det en mittgång för att gå i. Gå eller stå inte bakom hästarna.

Sköt aldrig om en häst i box utan att binda upp den med säkerhetsknut. Även om hästen brukar stå still kan något oförutsett hända och olyckan är framme. Håll stallgången fri från utrustning och redskap, både häst och människa kan snubbla och fastna.

I hagen

När hästarna är i hagen är de lediga. Hästen är ett flockdjur med flyktinstinkt vilket den kan få utlopp för i hagen, därför får du aldrig gå in i hagen själv.

Smittsamma sjukdomar

Många olika smittor kan spridas mellan hästar och mellan olika stall. Undvik alltid att klappa de hästar som står i de små sjukhagarna som finns på t ex Stockby. Det är heller inte tillåtet att mata hästarna i hagarna eller i stallen. 

Vändning av häst i spiltan

Använd alltid grimma och grimskaft när du vänder en häst i spiltan.

I ridhuset

På läktaren ska det vara lugnt och tyst så att du inte skrämmer hästarna på ridbanan. Smacka inte på läktaren. Om den häst du ska rida redan finns på ridbanan, gå mot hästen framifrån. Gå inte in på ridbanan förrän ridläraren har gett sitt godkännande.

Uppdaterad: 22 FEB 2018 19:15 Skribent: Karin Centerlind
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer
sökes till
priser LRFs
tävlingar
i vår!

Läs mer här...

 

Förslag,
synpunkter 
eller idéer 
maila oss på

This is a mailto link

 

Nyligen
börjat rida
lektion?


Läs mer här...

 

Viktigt om smitta
för att skydda
våra hästar

Läs mer...

 

Ridvägar på
Lidingö

Läs mer...

 

Köp eget LRF
tävlingsschabrak 

Läs mer... 

 

Ungdoms- och
fritidsledare 
Stockby & Elfvik 

Läs mer... 

 

OBS! Söka
tävlingslicens?

Läs mer.. 

 

Följ LRF på 
Instagram!
@lidingorf

 

Följ LRF 
Facebook! 

 

Ungdomssektionen
på Instagram
@usslidingo

 

Titta in i
bildarkivet

 

Sponsra LRF!

Läs mer...

 

 

 

 

 

Postadress:
Lidingö RF - Ridsport
Stockbyvägen 2
18141 Lidingö

Kontakt:
Tel: +46703791764
E-post: This is a mailto link