Gå till innehåll
Lidingö Ryttarförening
Lidingö Ryttarförening

Föreläsningsserie om hästvälfärd

Det pratas mycket om hästvälfärd idag. Men vad är egentligen hästvälfärd? Vad kan och bör vi göra för att våra hästar ska trivas och må bra?

Alla vill väl ha en frisk och glad häst? Med hästens bästa i fokus bjuder Lidingö Ryttarförening (LRF) och veterinär Lena Malmgren nu in till en rad föreläsningar på ämnet hästvälfärd. Vid fyra tillfällen pratar vi om allt från hästhållning och utfodring till hur man som bäst undviker sjukdomar och mycket annat.

Föreläsningarna vänder sig till dig som är 13 år eller äldre, och både till ridskoleryttare och dig med egen häst.

När: 14 februari, 13 mars, 10 april och 15 maj, klockan 18.00-20.00
Var: Stadshuset (februari, mars) och Ridskolan Stockby (april, maj)
Pris: 50 kr/tillfälle, fika ingår

Du anmäler dig via mail till lidingorf@gmail.com senast den 9 februari. Skriv gärna "Hästvälfärd" på ämnesraden. Anmälan är bindande.

Mer information om upplägget:

Första träffen (14/2) blir en allmän genomgång om förebyggande hälsovård. Hur ska vi göra för att våra hästar ska må bra? Utgångspunkt är de ”fem domänerna” - utfodring, fysisk miljö, fysisk hälsa, beteende och mental hälsa.

Exempel på ämnen som kommer tas upp är djurskyddsbestämmelser - vad säger lagen, hur gör man för att kontrollera att hästen mår bra (hälsokontroll, visitation, vaccination, kontroll tänder/munhåla, parasitkontroll, skötsel av hovar, uppstallning etc). På de övriga träffarna kommer vi gå igenom de olika ”domänerna” mer i detalj.

Andra träffen (13/3) kommer fokus att ligga på utfodring. Hur ska vi tänka kring utfodring? Vad är bäst för just min häst? Sjukdomar som kan vara foderrelaterade kommer att tas upp, som kolik, diarré, fång, EMS/PPID med flera.

Tredje träffen (10/4) ligger fokus på smittskydd. Hur kan vi göra för att hindra smittspridning mellan hästar? Vi går igenom de vanligaste smittsamma sjukdomarna i luftvägarna, som hästinfluensa, kvarka och herpesvirusinfektion.

Sista träffen (15/5) handlar om hästens fysiska miljö. Vilken uppstallning är bäst för hästen, box kontra lösdrift? Ska den gå tillsammans med andra hästar? Skaderisker?
Vi pratar även om hästens beteende och mentala hälsa. Kan vi se på hästen hur den mår? Har den ont? Är den stressad? Hur tränas/tävlas hästen? Vet du vad som räknas som dopning? Ett av ämnena blir också om när hästens liv är slut. Hur ska man göra? Hur förbereder man sig?

Välkommen!

Publicerad: 2024-01-26

Senast uppdaterad: 2024-03-20

Författare: Emelie Samuelsson Radell

Sponsorer

Postadress

Lidingö RF - Ridsport
Stockbyvägen 2
181 41 Lidingö

Kontakta oss

0703-791 764
info@lidingorf.se