Gå till innehåll
Lidingö Ryttarförening
Lidingö Ryttarförening

Seriedressyr

Seriedressyren arrangeras av Ridskolan Stockby i samarbete med Lidingö Ryttarförening. Tävlingarna går på Ridskolan Stockby och är öppen för medlemmar i Lidingö Ryttarförening. Ryttare på lektionshäst ska ha plats i ordinarie grupp på Ridskolan Stockby för att delta. Även ridskoleekipage från Elfviks ridskola är välkomna.

Seriedressyren är en tävling för ridskoleekipage som rids i fyra omgångar, där en ryttare på ponny och en ryttare på stor häst utses som vinnare i varje omgång. Alla ryttare i varje omgång samlar på sig placeringspoäng som räknas ihop och vi får en vinnare av vardera serie. Ju fler omgångar man deltar i desto fler poäng kan man få.

Alla tävlar mot alla, ryttarna rider olika program beroende på vilken nivå man rider på. Den mer erfarne ryttaren får rida ett svårare program. Vi jämför hur många procent av totalpoängen var och en har ridit ihop.

Klasser och dressyrprogram

Tävlingen är uppdelad så ponnyekipage tävlar för sig och hästekipage tävlar för sig. Olika dressyrprogram beroende på vilken nivå ryttaren rider.

• Lätt C:2 2015, öppen för ryttare i P5, P6 och HB
• Lätt B:1 2015, öppen för ryttare i P7, HC, HD, HE och träningsgrupper

Ryttare på privathäst/ponny väljer det program som man brukar tävla på eller program efter den nivå man tränar på. Meddela i samband med anmälan vilket program du planerar att rida. Ni tävlar mot varandra, högst procent vinner.

Kval till högre klass

Om en ryttare uppnår 62 procent två gånger under seriens gång så får ryttaren rida nästa högre program kommande säsong. Ridskolan bestämmer vilket program som är aktuellt (LC:1, LC:2, LB:1, LA:1 eller LA:2).

Om eleven därefter två följande gånger rider det högre programmet på enbart 57 procent två gånger på rad så får man gå tillbaka till ett lättare program.

Placeringspoäng delas ut enligt följande: vinst ger 12 poäng, andraplats ger 10 poäng, tredjeplats ger 9 poäng, fjärdeplats ger 8 poäng osv. Alla som fullföljt omgången (det vill säga ej avbrutit programmet) får minst 1 poäng.

Seriedressyr för privatryttare

Vi har även en serie för privathästekipage. Där blandar vi ponny- och hästekipage som tävlar mot varandra. Ryttaren väljer själv program på lämplig nivå av de tre program som föreslås. I övrigt gäller samma bestämmelser som för ridskoleekipagen.

Varje omgång inleds med en teorilektion för de som inte tidigare deltagit i Seriedressyren, där går vi igenom hur tävlingsdagen genomförs, vilka regler som gäller på tävling, vad man ska tänka på när man förbereder sig för att rida program och annat som är bra att veta för att tävlingsdagen ska bli så bra som möjligt. Det är även en genomgång av de olika funktionärsuppdragen som finns på en tävling. Det är obligatoriskt för alla deltagare att vara med på dessa genomgångar första omgången man deltar i Seriedressyren.

Målet med Seriedressyren är att ni ska få träna på att tävla och lära er hur det går till på en tävlingsdag. Vi vill att så många som möjligt ska kunna vara med, om man bara har ridkunskapen som behövs. Vi har inget krav på tävlingskläder, det du har när du rider lektion fungerar lika bra på Seriedressyren.

För att kunna genomföra Seriedressyren måste alla som deltar också ställa upp som funktionärer. Antingen utför du själv din uppgift eller så anmäler du i samband med din anmälan vem som utför din uppgift i ditt ställe.

Seriedressyren är också en förberedelse för klubbmästerskapet i dressyr. För att få anmäla sig till klubbmästerskapet i dressyr måste man ha varit med på minst en omgång av seriedressyren.

I propositionen för respektive omgång av Seriedressyren hittar du mer information om hur du anmäler dig och vad det kostar. Propositioner kommer upp under nyheter när det närmar sig en ny omgång.

Publicerad: 2022-12-20

Senast uppdaterad: 2022-12-29

Författare: Emelie Samuelsson Radell

Sponsorer

Postadress

Lidingö RF - Ridsport
Stockbyvägen 2
181 41 Lidingö

Kontakta oss

0703-791 764
info@lidingorf.se